Lehdistötiedote 23.5.2013

Suuri ilmailutapahtuma kesäkuussa Sodankylän lentokentällä

LENTÄVÄT MAINARIT – FLYING MINERS 2013

HAV_4391Ilmailijoiden lentokauden vauhdikas avaus on kesäkuussa Sodankylän lentokentällä ”Lentävät mainarit – Flying miners” ilmailutapahtumassa. Lappilaisittain merkittävä Ilmailutapahtuma jakautuu kahdelle päivälle alkaen perjantaina 7. päivänä kesäkuuta järjestettävällä seminaarilla. Tapahtuman toinen päivä 8. kesäkuuta on sitten kokonaan omistettu kaikille niille, joita lentävät koneet ja mainiot miehet niiden ohjaimissa kiinnostaa.  Samassa lauantaipäivän tilaisuudessa Lapin Pelastushelikopterin Tuki ry viettää Aslakin uuden lääkäriasemansa avajaisia. Ilmailutapahtumaa jatketaan paikallisessa ravintolassa ”Night Flight ” – viihdeiltana.

Lentokenttäseminaari

EFSO 16/34Perjantaina järjestettävässä seminaarissa tarkastellaan kasvavan Keski-Lapin kaivosteollisuuden mukanaan tuomia lentoliikennöintitarpeita ja avataan kehityskeskustelu Sodankylän lentokentän tulevaisuuden visioista.

Sodankylän lentokenttä rakennettiin alun perin Petsamossa käynnistyneen kaivostoiminnan lentoliikenteen tarpeita varten. Onko kentällä jälleen suuri historiallinen tehtävä Suomen kaivosteollisuuden liikenteen tukena avautuu tarkemmin keskustelussa, johon osallistuu useita alueen avaintoimijoiden edustajia.

Ilmailutapahtuma

Lauantaina kansa pääsee vihdoin näkyvän ja kuuluvan toiminnan pariin kokoontumalla Sodankylän lentokentälle seuraamaan vauhdikasta ilmailutapahtumaa.

Mukaan on lappilaisten harrastajien ja heidän kalustonsa lisäksi tulossa harrastajia ympäri Suomea.

Mukana kentällä lauantaina ovat mm. Oulun Tilauslento Oy, Pelastushelikopteri Aslak, Heliflite Oy,  Gyrokoulutus Oy, Atol Avion Oy, Suomen Ilmailuopisto, Suomen Lentopelastusseura, Lapin Pelastuslaitos, Lapin Ammattiopisto, Teijo-Talot Lappi Oy,  Jääkäriprikaati,  jne.

DSC_1336Paikalle tuleva Suomen Ilmailuopisto on Porissa toimiva ammatillinen erikoisoppilaitos, joka kouluttaa ammattilentäjiä Suomen liikenneilmailun tarpeisiin. Koulutus on lain 631/1998 mukaista ammatillista aikuiskoulutusta.  Suomen Ilmailuopiston antama koulutus täyttää ilmailualan kansainväliset säännökset, Suomen lainsäädännössä asetetut vaatimukset sekä lentoyhtiöiden ja valtion koulutukselle asettamat vaatimukset. Vuosittain vahvistettava opiskelijoiden määrä mitoitetaan Suomessa toimivien lentoyhtiöiden tarpeen mukaan. Ammattilentäjien koulutustoiminnan lisäksi oppilaitos harjoittaa maksullista palvelutoimintaa, kuten koulutuspalveluiden myyntiä ja lentosimulaattorin vuokrausta lentoyhtiöille. Opiston esittelijät lentävät paikalle EMB-500 “Phenom 100” -koneella, joita käytetään monimoottori mittarilentokoulutuksessa ja tyyppilentokoulutuksessa.
Legendaarinen Fouga
KÄRDA, Viro 020Ilmailutapahtumassa näemme sekä ilmassa, että maanäyttelyssä legendaarisen Fouga Magister hävittäjän.  Hävittäjä oli mm. Suomen Ilmavoimien kalustoa 80-luvulle saakka.  Nykyään Suomessa on enää kaksi lentokuntoista ”Fuukaa”, joista toisen kerho onnistui moninaisten neuvottelujen jälkeen saamaan Sodankylään.  Sen silmiä hivelevä kauneus herättää ihastusta vielä tänäkin päivänä.

Iltatapahtuma

Night Flight bannerilmailuviikonlopun iltaohjelma on lauantai-iltana Hotelli Sodankylässä järjestettävä  ”Night Flight- boarding complete” .  Tapahtuma siivittää tunnelman korkealle keskiyön auringon kylässä. Iltatapahtuman musiikkiviihteestä vastaa Palolento-orkesteri, jonka vahvistuksena esiintyy Mamba –yhtyeen keulakuvana tunnettu Tero Vaara.

Ilmailu harrasteena

Ilmailuviikonlopun  järjestää Sodankylän Ilmailukerho ry.  Kerho  on kouluttanut ilmailijoita jo lähes puolivuosisataa Sodankylässä. Kerhon kouluttamat lentäjät ovat saavuttanut vuosien varrella  useita Suomen mestaruuksia ja palkintosijoja erityisesti maaliinlaskukisoissa. Lauantaina näemme kentällä, mikä on maaliinlasku, miten se  sataprosenttisesti onnistuu tai jää onnistumatta. Laittakaa tapahtuma kalenteriinne ja tulkaa mukaan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tapahtumasta lisää nettisivuilla, https://flyingminers2013.sodik.fi/

Comments are closed.