Moottorilento

Pilottina Heikki H ja tehtävänjohtajana Markku E - OH-CMR palolento kesäkuu 2011

OH-CMR valmistautuu lentoonlähtöönOsastolentäminen-Kari AaltonenMoottorikoneilla suoritettava lentoharrastus on useimmiten alle 2000 kilon painoisilla 2-6 paikkaisilla lentokoneilla tapahtuvaa lentämistä. Laji on monipuolinen harrastusmuoto, joka tarjoaa monipuolista lentotoimintaa erilaisissa olosuhteissa. Lentokokemuksen lisääntyessä ja lisäkoulutuksen kautta on mahdollista edetä harrastuksessa vaativimpiin harrastusmuotoihin, joista mainittakoon mm. hinauslentäminen sekä metsäpalovalvonta- ja SAR lentäminen.

Moottorilento on yksi Sodankylän Ilmailukerhon perinteisistä ilmailutoiminnan harrastusmudoista. Koulutus yksityislentäjän lupakirjaan (PPL) on myös ammattilentäjien koulutuksen perusta. Sodankylässä moottorilentoharrastuksen aloittaneita lentäjiä lentää ammattilentäjinä vaativissa tehtävissä pelastushelikoptereista MD11 rahtikoneisiin. Laji on täysin kansainvälinen, sillä lähes kaikki lajin säädökset tulevat EU:n alaiselta yhteiseurooppalaiselta ilmailuviranomaiselta (EASA).

Laji on tarkkaan säännelty ja erittäin turvallisuushakuinen, mutta harrastuksena kuitenkin erittäin monipuolinen. Useimmiten lennetään hyvässä säässä, mutta yölentäminen ja jopa mittarilentäminen kuuluvat kehittyneeseen lajiharrastukseen. Lentäminen Lapin tunturi- ja erämaaolosuhteisssa tuo harrastukseen oman mielenkiintoisen ja vaativan lisänsä. Talvella voidaan toimia suksikoneilla ja kesällä vesialueilta kellukkeilta. Suurin osa harrastamisesta on tavallista paikallista lentämistä ja pienimuotoista matkailua lähialueilla. Taitojen karttuessa on matkailu moottorikoneella esim. ulkomaille mahdollista.

Moottorilentokoneilla lennetään myös erilaista palvelulentotoimintaa, etsintä- ja metsäpalonvalvontalentoja sekä avustetaan muita ilmailun lajeja purjelentokoneiden hinausten ja laskuvarjohyppylentojen muodossa.

Lajin urheilumuotoina ovat urheilutaitolento, tarkkuuslento (suunnistus- ja laskeutumiskilpailu) sekä rallilento, joka on tarkkuuslennon kevytversio tarkoitettuna kaksihenkiselle miehistölle. Nämä lajit ovat kansainvälisiä.

Yksityislentäjän lupakirjaa (PPL) käytetään vain harrasteilmailuun. Ammattilentäjiksi aikovat jatkavat tästä eteenpäin.

Moottorilento on harrastusmuoto, joka tarjoaa mahdollisuuksia koko lentäjäuran ajan oppimiseen ja tietojen sekä lentäjätaitojen jatkuvaan kehittämiseen.